Banner kondom 1
Login

 
Slika strani
 

Posledice okužbe z antraksom

 
EMCDDA
 

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org ter svitovega foruma

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti

 
Kontakt
 


Naslov1: Ljubljanska cesta 6,

Telefon: 05-626-00-11,
Mobitel: 051-382-169
(Strokovna vodja)
Fax: 05-626-00-12,
email: drustvo_svit@t-2.net

Naslov2: Koper, Dolga reber 5,

GSM1: 051-683-099,
GSM2: 031-287-751
email: newprevent@gmail.com

 
Antraks in droge
objavljeno: 17. 07. 2012

Antraks in i.v uživalci drog

Uvod

V juniju in juliji 2012 so v Nemčiji, na Danskem in v Franciji zaznali okužbe z antraksom med i.v. uživalci heroina. Pri vseh primerih je do okužbe verjetno prišlo z okuženim heroinom ali pa s priborom, ki se uporablja za injiciranje. Spore antraksa so premajhne, da bi jih videli s prostim očesom, zato brez laboratorijskih preiskav ni možno oceniti, »napovedati«, katera pošiljka heroina ( ali drugih drog) je onesnažena s sporami antraksa. Tudi izgled heroina v prahu nam tega ne more napovedati. Heroin v prahu se med pošiljkami razlikuje po barvi, strukturi in topnosti, kar pa ni odvisno od vsebnosti antraksnih spor.

Vsaka pošiljka heroina je lahko potencialno okužena in predstavlja tveganje za uživalce.

Antraks ali vranični prisad (črni prišč) je bolezen predvsem divjih in domačih sesalcev (govedo, ovce, koze, kamele, antilope) in drugih rastlinojedcev.
Pri človeku se pojavi le, če je izpostavljen okuženi živali ali tkivu okužene živali ali če je na drug način direktno izpostavljen sporam antraksa (biološko orožje, okužen heroin).

Oblike antraksa in kako se okužimo

Kožna oblika nastane :

 • po stiku s tkivom okužene živali (koža, drobovje...),
 • s kontaktom z okuženo volno in drugimi živalskimi izdelki,
 • s piki muh, ki se hranijo na okuženih živalih,
 • z injiciranjem okuženega heroina v kožo, mišico ali kri.

Pljučna oblika nastane :

 • po inhalaciji spor med predelavo kož, volne,
 • z vdihavanjem spor pri kajenju ali snifanju kontaminiranega heroina,
 • pri uporabi antraksa v obliki aerosola kot biološki agens.

Inkubacija :

Nekaj ur do 7 dni, večina primerov se pojavi v 48 urah po izpostavitvi. Inkubacija je lahko tudi do 60 dni.

Trajanje kužnosti :

Prenos s človeka na človeka je zelo redek. Opisani so samo primeri kožne oblike antraksa, kjer je prišlo do direktnega stika z rano, ni pa opisan primer pljučnega ali črevesnega antraksa na ta način. Predmeti in prst (zemlja) ostanejo kontaminirani s sporami več desetletij.

Dovzetnost za bolezen :

Dovzetnost za okužbo je splošna. Hitro prepoznavanje prvih bolezenskih znakov pri uporabnikih nedovoljenih drog je včasih težavno, zaradi splošno slabega zdravstvenega stanja pri teh osebah. Kakšni bolezenski znaki oziroma oblika antraksa se bo pojavila je odvisno predvsem od načina prenosa antraksnih spor v telo. V začetku se pri vseh pojavijosplošni bolezenski znaki, podobno kot pri gripi, lahko se pojavi siljenje na bruhanje ali težave z dihanjem. To običajno traja 2-3 dni. Temu obdobju sledi eno do dvodnevna faza navideznega izboljšanja. Nato sledi drugo obdobje, ko se pojavi polno razvita klinična slika bolezni, ki pa je odvisna od mesta oziroma načina vstopa antraksnih spor v telo.

Pri injiciranju okužene droge v kožo, mišico, kri se lahko pojavi :

 • znaki kožnega antraksa (huda oteklina, rdečina na mestu vboda, ki je lahko neboleča; v 1-2 dneh se na tem mestu pojavi mehurček s krvavo vsebino.Ko se mehurček posuši nastane na mestu temnordeča krasta, skoraj črna krasta, ki je neboleča

 • odprta rana; nabiranje gnoja pod kožo,

 • sepsa brez znakov okužbe mehkih tkiv;

 • okužba mehkih tkiv (nekrotizirajoči fasciitis in ali celulitis in ali absces), še zlasti, če je prisoten tkivni edem;

 • meningitis, zlasti hemoragični meningitis; na antraks sumljiva je tudi s CT doakazana subarahnoidalna ali itrankranialna krvavitev pri i.v. uživalcu drog;

Pri inhaliranju (snifanju), kajenju se pojavi :

 • huda, gripi podobna bolezen z bolečinami v mišicah, visoko telesno temperaturo, utrujenostjo, glavobolom, z napredujočim težkim dihanjem z rentgensko sliko izliva v plevro, infiltratov paratrahealno, hilarno, značilen je krvav plevralni izliv;

 • znake okužbe dihal lahko spremljajo znaki meningitisa ali intrakranialne krvavitve;

zaradi hitrega, hematogenega razsoja povzročitelja.

Osebe, ki redno uživajo heroin in opazijo katerega od navedenih bolezenskih znakov morajo takoj poiskati zdravniško pomoč! Bolezen je ozdravljiva, če oseba čimprej po stiku s kužnim materialom prejme ustrezen antibiotik. Prav pri antraksnih okužbah povezanih s heroinom, bolniki ne iščejo zdravstvene oskrbe takoj oziroma dovolj zgodaj, ko je zdravljenje lahko še uspešno. Pomebna je tudi zgodnja oskrba rane, ker s tem zmanjšamo vpliv antraksnih toksinov .


ZDRAVLJENJE

Pri i.v. uživalcu drog s sumom na antraks začnemo z empiričnim zdravljenjem še preden je znan rezultat laboratorijske analize. Okužbo zdravimo z antibiotiki. Zdravljenje je uspešno, če takoj posumimo na okužbo in zgodaj začnemo z zdravljenjem.

UKREPI ZA ZMANJŠEVANJE MOŽNOSTI OKUŽBE

 • Brez laboratorijskih preiskav ni možno oceniti, »napovedati«, katera pošiljka heroina ( ali drugih drog) je kontaminirana s sporami antraksa;

 • Varnega načina uživanja heroina, ki je kontaminiran s sporami antraksa, ni;

 • Uživalci drog na zdravljenju naj prenehajo uživati heroin;

 • Uživalci drog, ki niso na zdravljenju, naj prenehajo uživati heroin in se posvetujejo o možnostih zdravljenja odvisnosti npr. s pomočjo metadona ;

 • Če uživalci drog nadaljujejo z uživanjem heroina, naj poiščejo zdravniško pomoč ob prvih opisanih simptomih in znakih;

 • Za vbrizgavanje droge naj uporabljajo sterilen pribor za enkratno uporabo oziroma se izogibajo uporabi skupnega, rabljenega pribora in pripomočkov za injiciranje.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Definicija

Antraks je zelo redka, huda okužba s sporami bakterije Bacillus anthracis. Okužba se pojavlja pri divjih in domačih živalih Azije, Afrike, tudi Evrope. Okužba pri ljudeh je zelo redka. Spore bacila najdemo v zemlji,. kjer lahko preživijo več let.

Kako se človek ponavadi okuži?

Obstajajo trije možni načini okužbe: preko kože, z vdihavanjem in zaužitjem. Pri več kot 95% primerov se pojavi kožna oblika okužbe, ki je posledica neposrednega stika s kožo ali tkivi okuženih živali. Okužba z vdihavanjem spor je zelo redka, najbolj redko je zaužitje npr. mesa, ki vsebuje spore.

Kako pogost je antraks?

Antraks je pri ljudeh je zelo redek. V preteklosti je bil znan kot poklicna okužba delavcev, ki so imeli stik z živalskimi kožami in tkivi (dlako, volno, kostno moko, krtačami, usnjem ipd.). Poleg delavcev so zbolevali kmetje, veterinarji, mesarji ipd. V Sloveniji smo zadnji primer kožnega antraksa pri človeku zabeležili leta 1983. Okužba se relativno pogosto pojavlja v južni Evropi, Srednji in Južni Ameriki, Aziji in Afriki.

Kako dolga je inkubacija- čas od okužbe do pojava prvih znakov bolezni?

Dolžina inkubacije – časa od okužbe do prvih znakov bolezni, je odvisna od količine bacilov, poti prenosa okužbe, gostitelja in variira od enega dne do osem tednov. Pri inhalacijski obliki se ponavadi simptomi pojavijo v 48 urah in ena do sedem dni pri kožni obliki antraksa. Ni jasno, koliko časa traja inkubacija pri intravenskih uživalcih drog. Med izbruhom antraksa med uživalci drog na Škotskem je inkubacija trajala od enega do sedcem dni po uporabi heroina.

Kakšni so znaki okužbe?

Zgodnja prepoznava antraksa je zaradi podobno potekajočih bolezni težka. Simptomi in znaki so različni glede na pot prenosa:

Antraks pri uživalcih drog

Uživalci drog se okužijo, če se spore antraksa nahajajo v drogi ( lahko tudi na priboru za injciranje). Okužijo se lahko pri vseh načinih uživanja droge: injiciranju, kajenju ali inhaliranju (snifanju). Klinični potek okužbe je različen in odvisen od načina uživanja heroina:

 • Oteklina in rdečina namestu injiciranja, ki ni nujno boleča;

 • absces ali ulkus na mestu injiciranja, pogosto ju spremlja izrazit edem;

 • septikemija (“zastrupitev krvi”);

 • meningitis

 • simptomi inhalacijskega antraksa

Kožna oblika antraksa – lokalna prizadetost kože, po neposrednem stiku

 • sprememba ( ponavadi ena) na koži je ponavadi na rokah, glavi in vratu;

 • sprememba (lezija) na koži se pojavi 1-7 dni po okužbi. Podobna je “vnetemu mozolju”, ki se spremeni v “bunkico” ( papulo) in nato mehurček. Ob leziji je velika, izrazita oteklina ( edem). Oteklina je neboleča. Kasneje se mehurček spremeni v črno krasto. Brez zdravljenja se lahko okužba razširi, pojavi se “zastrupitev krvi”.

Inhalacijski antraks – simptomi so podobni gripi ( vročina, glavobol, bolečine v mišicah in neproduktiven kašelj), sledijo težave z dihanjem in šok 2 -6 dni kasneje. Brez zdravljenja se okužba konča s smrtjo. Z zdravljenjem je treba pričeti takoj po postavitivi suma na inhalacijski antraks.

Črevesna oblika okužbe je posledica zaužitja okuženega mesa. Bolezen ima hud potek in se lahko konča s smrtjo.

Ali antraks lahko zdravimo?

Kožno obliko antraksa ponavadi uspešno zdravijo z antibiotiki. Uspeh zdravljenja je bistveno manjši pri ostalihd veh oblikah okužbe; odvisen je od zgodnje prepoznave bolezni oziroma zgodnjega zdravljenja. Pri antraksu, ki je posledica uživanja okužene droge je prav tako pomembno zgodnje zdravljenje z antibiotiki ter po potrebi kirurski psoeg.

Kako se antraks širi?

Oseba se lahko okuži, če inhalira, zaužije oziroma pride v neposreden stik s sporami bacila antraksa. Spore se nahajajo v zemlji, lahko tudi v onesnaženi drogi in ali priboru za injiciranje. Izjemoma redko se prenaša med ljudmi. ( Opisan je prenos preko kože

Kako se uživalci drog lahko okužijo z antraksom?

Heroin ali pribor za injjciranje se lahko onesnažita s sporami bacila antraksa iz okolja. To je lahko izvor okužbe, če drogo inhaliramo, kadimo ali snifamo.

Vir : HPA