Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
3-MeO-PCP
objavljeno: 20. 10. 2014


Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Nevarna snov 3-MeO-PCP v Sloveniji

Agencija EU za droge je sporočila, da so na Švedskem v obdobju od marca do avgusta letos zabeležili tri smrti, povezane z uporabo 3-MeO-PCP. V enem primeru je analiza krvi pokazala samo prisotnost te snovi, v dveh primerih pa so bile v krvi prisotne tudi druge snovi.

Po poročanju uporabnikov DrogArta se ta snov pojavlja tudi pri nas, in sicer v obliki belega prahu. Prodaja se kot PCP in tudi uporabniki ga poznajo pod tem imenom. Uporabniki 3-MeO-PCP zaužijejo oralno ali ga njuhajo. Mina Paš z DrogArta opozarja: »Ker je za učinkovanje 3-MeO-PCP potrebna zelo majhna doza, in sicer od 5 do 15 mg, obstaja velika nevarnost predoziranja. Nevarnost predoziranja je še posebej velika zato, ker ni v uporabi natančnih analitskih tehtnic, volumetričnega odmerjanja pa uporabniki za zdaj ne delajo.«

Učinki 3-MeO-PCP so podobni ketaminu in metoksetaminu, le da so malo blažji. V nizkih dozah je snov stimulativna (prijetni telesni občutki, bolj intenzivno doživljanje glasbe, družabnost, spremenjeno dojemanje realnosti), sicer pa so učinki zelo disociativni. Učinki nastopijo po okoli 20 minutah in trajajo od 4 do 6 ur. Oseba, ki je zaužila veliko dozo 3-MeO-PCP, bo v času učinkovanja te snovi zelo disociirana, izven stika z realnostjo, blodnjava.

Po besedah dr. Mirana Brvarja iz Centra za zastrupitve UKC Ljubljana so znaki zastrupitve s 3-MeO-PCP in podobnimi snovmi posledica prevelike spodbude simpatičnega živčevja, največkrat so bolniki agitirani, tahikardni, hipertenzivni, lahko imajo tudi epileptične krče, rabdomiolizo in hipertemijo. Za zdravljenje zastrupitev s 3-MeO-PCP nimamo antidota, zato je zdravljenje le simptomatsko, z lajšanjem simptomov in znakov zastrupitev.Zastrupljencem lahko damo aktivno oglje, druge metode odstranjevanja 3-MeO-PCP iz telesa niso učinkovite. Nemirne zastrupljence moramo čim hitreje umiriti, namestimo jih v miren prostor in se poskušamo z njimi pogovoriti. Če smo neuspešni, nemirne zastrupljence umirimo z benzodiazepini (npr. diazepamom), ki so varni in tudi zmanjšujejo verjetnost pojava epileptičnih krčev. Diazepam dajemo intravensko in odmerek titriramo do umiritve zastrupljenca. Nasilna umiritev s telesnimi ukrepi (npr. z vezanjem) ni priporočljiva, ker se nemirni bolniki običajno upirajo še naprej, zaradi česar se slabša rabdomioliza in telo še dodatno segreva. Epileptične krče prekinemo z benzodiazepini in če z njimi nismo uspešni, damo bolnikom propofol. Pri izsušenih in hipotenzivnih bolnikih moramo intravensko nadomeščati tekočino, npr. z infuzijo 0,9 % natrijevega klorida. Sinusno tahikardijo ob hipertenziji upočasnimo s kratko delujočim zaviralcem adrenergičnih receptorjev beta, npr. z esmololom, vendar moramo biti previdni, ker lahko ob tem prevlada spodbuda adrenergičnih receptorjev alfa in pride do poslabšanja hipertenzije. Zelo visok krvni tlak znižamo z intravenskim nitroprusidom, nitroglicerinom ali z zaviralci kalcijevih kanalčkov (npr. verapamil). Pri povišani telesni temperaturi moramo takoj začeti z zunanjim hlajenjem.

V primeru suma na zastrupitev s 3-MeO-PCP moramo bolnikom takoj vzeti in shraniti vzorce urina in krvi ter vzorce poslati v toksikološki laboratoriji Inštituta za sodno medicino v Ljubljani, ker je potrditev zastrupitve možna le s plinsko ali tekočinsko kromatografijo in masno spektrometrijo.

Pri zdravljenju zastrupitev se lahko vedno posvetujemo s toksikologom v Centru za zastrupitve.

###