Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Posledice okužbe z antraksom

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Antraks in droge
objavljeno: 17. 07. 2012

Antraks in i.v uživalci drog

Uvod

V juniju in juliji 2012 so v Nemčiji, na Danskem in v Franciji zaznali okužbe z antraksom med i.v. uživalci heroina. Pri vseh primerih je do okužbe verjetno prišlo z okuženim heroinom ali pa s priborom, ki se uporablja za injiciranje. Spore antraksa so premajhne, da bi jih videli s prostim očesom, zato brez laboratorijskih preiskav ni možno oceniti, »napovedati«, katera pošiljka heroina ( ali drugih drog) je onesnažena s sporami antraksa. Tudi izgled heroina v prahu nam tega ne more napovedati. Heroin v prahu se med pošiljkami razlikuje po barvi, strukturi in topnosti, kar pa ni odvisno od vsebnosti antraksnih spor.

Vsaka pošiljka heroina je lahko potencialno okužena in predstavlja tveganje za uživalce.

Antraks ali vranični prisad (črni prišč) je bolezen predvsem divjih in domačih sesalcev (govedo, ovce, koze, kamele, antilope) in drugih rastlinojedcev.
Pri človeku se pojavi le, če je izpostavljen okuženi živali ali tkivu okužene živali ali če je na drug način direktno izpostavljen sporam antraksa (biološko orožje, okužen heroin).

Oblike antraksa in kako se okužimo

Kožna oblika nastane :

Pljučna oblika nastane :

Inkubacija :

Nekaj ur do 7 dni, večina primerov se pojavi v 48 urah po izpostavitvi. Inkubacija je lahko tudi do 60 dni.

Trajanje kužnosti :

Prenos s človeka na človeka je zelo redek. Opisani so samo primeri kožne oblike antraksa, kjer je prišlo do direktnega stika z rano, ni pa opisan primer pljučnega ali črevesnega antraksa na ta način. Predmeti in prst (zemlja) ostanejo kontaminirani s sporami več desetletij.

Dovzetnost za bolezen :

Dovzetnost za okužbo je splošna. Hitro prepoznavanje prvih bolezenskih znakov pri uporabnikih nedovoljenih drog je včasih težavno, zaradi splošno slabega zdravstvenega stanja pri teh osebah. Kakšni bolezenski znaki oziroma oblika antraksa se bo pojavila je odvisno predvsem od načina prenosa antraksnih spor v telo. V začetku se pri vseh pojavijosplošni bolezenski znaki, podobno kot pri gripi, lahko se pojavi siljenje na bruhanje ali težave z dihanjem. To običajno traja 2-3 dni. Temu obdobju sledi eno do dvodnevna faza navideznega izboljšanja. Nato sledi drugo obdobje, ko se pojavi polno razvita klinična slika bolezni, ki pa je odvisna od mesta oziroma načina vstopa antraksnih spor v telo.

Pri injiciranju okužene droge v kožo, mišico, kri se lahko pojavi :

Pri inhaliranju (snifanju), kajenju se pojavi :

zaradi hitrega, hematogenega razsoja povzročitelja.

Osebe, ki redno uživajo heroin in opazijo katerega od navedenih bolezenskih znakov morajo takoj poiskati zdravniško pomoč! Bolezen je ozdravljiva, če oseba čimprej po stiku s kužnim materialom prejme ustrezen antibiotik. Prav pri antraksnih okužbah povezanih s heroinom, bolniki ne iščejo zdravstvene oskrbe takoj oziroma dovolj zgodaj, ko je zdravljenje lahko še uspešno. Pomebna je tudi zgodnja oskrba rane, ker s tem zmanjšamo vpliv antraksnih toksinov .


ZDRAVLJENJE

Pri i.v. uživalcu drog s sumom na antraks začnemo z empiričnim zdravljenjem še preden je znan rezultat laboratorijske analize. Okužbo zdravimo z antibiotiki. Zdravljenje je uspešno, če takoj posumimo na okužbo in zgodaj začnemo z zdravljenjem.

UKREPI ZA ZMANJŠEVANJE MOŽNOSTI OKUŽBE

  • Brez laboratorijskih preiskav ni možno oceniti, »napovedati«, katera pošiljka heroina ( ali drugih drog) je kontaminirana s sporami antraksa;

  • Varnega načina uživanja heroina, ki je kontaminiran s sporami antraksa, ni;

  • Uživalci drog na zdravljenju naj prenehajo uživati heroin;

  • Uživalci drog, ki niso na zdravljenju, naj prenehajo uživati heroin in se posvetujejo o možnostih zdravljenja odvisnosti npr. s pomočjo metadona ;

  • Če uživalci drog nadaljujejo z uživanjem heroina, naj poiščejo zdravniško pomoč ob prvih opisanih simptomih in znakih;

  • Za vbrizgavanje droge naj uporabljajo sterilen pribor za enkratno uporabo oziroma se izogibajo uporabi skupnega, rabljenega pribora in pripomočkov za injiciranje.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Definicija