Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Droga pripravljena za njuhanje

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Atropin v kokainu
objavljeno: 17. 01. 2018

                    Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NP

Na Nizozemskem zaznali atropin v vzorcih kokaina in ketamina

Ljubljana, 15. januar 2018 – Na Nizozemskem so v začetku januarja v vzorcih kokaina in ketamina zaznali atropin. Poleg tega so zabeležili tudi primere zastrupitev, za katere sumijo, da so povezani z atropinom.

Primere zastrupitev, povezanih z atropinom ter  vzorce kokaina in ketamina, v katerih so zaznali atropin, so zabeležili v regiji Severni Brabant, poleg tega so zastrupitve zaznali še v Rotterdamski regiji. O zastrupitvah, povezanih z atropinom, med uporabniki kokaina poročajo tudi iz Belgije.

Atropin je rastlinski alkaloid, ki ga najdemo v rastlinah iz  družine razhudnikov: v volčji češnji, črnem zobniku in kristavcu. Lahko pa se ga pridela tudi sintetično. Znaki zastrupitve z atropinom so: izguba spomina, dezorientacija, vidne halucinacije, motnje koordinacije, psihoze, koma, pospešen utrip srca, razširjene zenice, razdražljivost, zastoj urina, motnje govora in požiranja. Zastrupitve z atropinom so lahko usodne zaradi dihalne depresije in srčne aritmije.

Zaradi možnosti, da se kokain in ketamin s primesjo atropina pojavita tudi v Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in testiranje vzorcev.

###