Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Vzorci drog namenjeni izobraževanju družinskih članov

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Brucin
objavljeno: 29. 09. 2011

iz EMCDDA smo prejeli opozorilo, da so v sosednji 

Avstriji alkaloid brucin prodajali kot heroin

. V vzorcu snovi, ki se je na prepovedanem trgu prodajala kot heroin, so z analizo odkrili: brucin (104mg/g), alprazolam, paracetamol, kofein, domperidon in še tri neznane snovi.

 

semena rastine strihninovec

iz strani http://kulcibiblog.blogspot.com/

Brucin (2,3 dimetokstrihnidin-10-on; CAS št. 357-57-3) je strihninu podoben, zelo grenek alkaloid, ki pa ima manjšo moč kot strihnin. Nahaja se v semenih in lubju strihninovca (Strychos nux-vomica L. in Strychnos ignatii Berg). Brucin se je v preteklosti uporabljal kot strup za puščice, kot učinkovina nekaterih rodenticidov (sredstev za zatiranje glodalcev) in avicidov (sredstev za zatiranje ptic); uporabljal se je v medicini, medtem ko se pod imenom Ignatia amara še danes uporablja v homeopatiji. Redkeje se uporablja v kemijski in kozmetični industriji kot denaturant za olja in akohole in pri nekaterih postopkih v analitski kemiji. Brucin je zelo strupen pri zaužitju in vdihavanju. Ocenjen smrtni odmerek za odraslega znaša 1 g. Pri stiku s kožo je dražilen. Pri segrevanju nastajajo strupeni dušični oksidi. Pri zastrupitvi z brucinom se lahko pojavijo naslednji simptomi: siljenje na bruhanje, bruhanje, nemir, vzdražljivost, povečan mišični tonus, trzanje mišic in pri večjih odmerkih epileptični krči. Mišični krči lahko povzročijo rabdomiolizo (odmrtje mišic), hiperkaliemijo, laktično acidozo in odpoved ledvic. Podatkov o morebitni strupenosti pri dolgotrajni izpostavljenosti ni. Prav tako ni podatkov o škodljivih vplivih na razmnoževanje.

Vir:

Brucine.Poisons Information Monograph. Dostopno 21.9.2011 na: http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/brucine.htm

Pripravila: L. Perharič (21.9.2011)