Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
COVID-19
objavljeno: 01. 03. 2020

Informacije o COVID-19

Društvo Svit Koper deluje na področju zmanjševanja škode. Delo temelji na pristopih, ki dokazano zmanjšujejo tveganja pri uživanju prepovedanih drog. Naše uporabnike storitev skušamo usmerjati v manj škodljiv življenjski stil in prakse. Del teh priporočil je povezan s preprečevanjem širjenja nalezljivih bolezni v času epidemij gripe in drugih nalezljivih bolezni. Dne 1.3.2020 je svet še v fazi učenja glede posledic, ki jih bo povzročil nov virus SARS-CoV-2, ki povzroči bolezen COVID-19. Ta se je začel širiti po vseh kontinentih razen po Antarktiki. Ker so nekatere posledice še nepredvidljive, je skrb za preventivo boljša od navidezne brezbrižnosti.

Statistika

Trenutne številke so lahko zaskrbljujoče glede števila posameznikov, ki potrebujejo intenzivno obravnavo (5% okuženih), s čimer bi ob nekontroliranem širjenju hitro preobremenili zdravstveni sistem. Vendar so trenutna odstopanja tako velika, da bo faza učenja trajala še najmanj mesec dni. (J. Koreja - množično testiranje asimptomatičnih v zgodnji fazi okužbe - nizek odstotek kritičnih in umrlih). Enako velja za podatek glede smrtnosti te okužbe. Naj vas spomnim, da je za gripo, ki nas obišÄe vsako leto, umrljivost 0.05% okuženih (po podatkih CDC za ZDA letos). V samem centru okužbe na Kitajskem, je nov virus povzročil 3% smrtnih primerov, vendar poznavalci uradnim številkam ne zaupajo (velik delež neregistriranih blagih okužb). Trenutna ugibanja ponujajo približno 1% umrljivosti, kar bi pomenilo 20x več, kot pri gripi. Tudi 5 odstotkov posameznikov, ki po trenutnih izračunih potrebujejo intenzivno nego, bistveno presega število kritičnih zapletov pri epidemiji gripe in strah pred preobremenjenostjo zdravstvenega sistema je v primeru neoviranega širjenja upravičena.

Svetovna zdravstvena organizacija za enkrat ni objavila izračuna smrtnosti, ker so podatki, ki so trenutno na razpolago lahko zavajajoči. Statistika bo izračunljiva šele po koncu širjenja. Zato je preventiva in zajezitev hitrega širjenja zelo priporočljiva.

Epidemiologi iz trenutnega poteka ne morejo zagotoviti, da bo bolezen zamrla s prihodom pomladi. Trenutno se bolezen ni razplamtela na južni polobli, vendar so lahko razlogi tudi v pravočasni izolaciji posameznikov prihajajočih iz ogroženih predelov.

Sliki iz strani: nucleuswealth.com 1.Širjenje glede na južno in severno poloblo ter 2. število dni podvajanja

Trenutno je povprečen čas podvajanja števila okuženih od 4-5 dni. V 30 dneh se število okuženih povprečno poveča za 64 krat do 180 krat. Z ukrepi zajezitve lahko rast števila okuženih upočasnimo oz. zaustavimo, z neodgovornim ravnanjem pa pospešimo (npr. primer ravnanje posameznika v J. Koreji). Potrebno bo najti ravnotežje med temi ukrepi in čim manjšimi posledicami za ekonomijo. Posledice na tem področju so namreč lahko še hujše, kot bolezen sama.

Kako naprej?

V času, ko v Sloveniji še ni zaznana prva okužba je naloga izvajalcev programov, kot je Društvo Svit Koper, da uporabnike storitev pomirimo glede naše pripravljenosti na vse nujne ukrepe pri eventualnem širjenju v našem okolju.

V primeru začetka širjenja skušamo z informacijami o vseh možnih preventivnih ukrepih doseči vse naše uporabnike. Sodelujmo med seboj in z vsemi inštitucijami (še posebno zdravstvenimi) v našem okolju in širše pri uskladitvi ukrepov.

ÄŒe se znajdemo v izolaciji, ravnajmo odgovorno in spoštujte navodila, ki jih dobimo od zdravstvenih delavcev in ostalih inštitucij. Zavarujte svoje bližnje in okolico.

V primeru nekontroliranega širjenja bolezni, bo 80.9% zbolelih imelo le lažje simptome, 13.8% bo imelo resne zaplete in 4.7% kritične. Umrljivost pod 50 let starosti je zelo nizka približno 0.3%. Bolj ogroženi so starejši od 80 let (15%) in posamezniki s kroničnimi boleznimi srca in ožilja, sladkorni bolniki, bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi in bolniki z visokim pritiskom (10%).

Tudi, če nimate posebnih strahov glede okužbe, vas naprošamo, da pomagajte zašÄititi svoje bližnje z upoštevanju preventivnih ukrepov.

Navodila

Največ lahko naredite s higieno rok in preko izogibanja bližini okuženih posameznikov in v primeru razširjenosti okužbe, z izogibanjem množicam ljudi. Bolezen se prenaša preko virusa, ki se nahaja v kapljicah izdihanega zraka, ki končajo na površinah v bližini okuženega. Preko dotika površine se okužba preko naših rok prenaša na druge površine, ki se jih dotikamo. Preko rok se okužimo z dotikom sluznic v ustih, nosu in očeh. Virus lahko dobimo tudi neposredno v pogovoru z okuženim in preko vdihanega izkašljanega zraka, ko smo v bližini bolnika oz. okuženega, ki še ne kaže očitnih znakov bolezni.

Znaki bolezni so večinoma visoka telesna temperatura in suh kašelj. Kadar si izmerite temperaturo nad 38 C v povezavi s kašljem, najprej pokličite svojega osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika. Ob blažjih simptomih ni potrebna zdravstvena oskrba. Bolezen je v blagi obliki ozdravljiva v 2 tednih, v težkih in kritičnih pa 3-6 tednih.

Navodila na strani NIJZ

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

Nadaljevanje ob novih informacijah …