Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Ekstazi

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Exstazi in kokain
objavljeno: 15. 01. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Močne ekstazi tabletke v Mariboru in kokain z visoko vsebnostjo levamisola v Ljubljani


Ljubljana, 14. januar 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bile v Mariboru zaznane tri tabletke z zelo visoko vsebnostjo MDMA, ki predstavljajo večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov (slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna tempaatura, izguba zavesti ...). V Ljubljani pa je bil ponovno zaznan kokain z visoko vsebnostjo levamisola.

V Mariboru so bile zaznane tri različne ekstazi tabletke z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modra tabletka Punisher (284 mg MDMA), roza tabletka Red Bull (213 mg MDMA) in rjava tabletka s pisanimi pikicami Pharoh (197 MDMA). Modra ekstazi tabletka Punisher je bila zaznana tudi v Ljubljani, pojavila pa naj bi se še v Slovenj Gradcu.


Modra tabletka Punisher

Modra tabletka Punisher (284 mg MDMA)


Roza tabletka Red Bull

Roza tabletka Red Bull (213 mg MDMA)


Rjava tabletka s pisanimi pikicami Pharoh

Rjava tabletka s pisanimi pikicami Pharoh (197 MDMA)


Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek.

Vzorec kokaina, zbran v Ljubljani, je vseboval tudi 44 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh pa lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij. Kokain z višjo vsebnostjo levamisola je bil kupljen v Ljubljani in naj bi se po poročanju uporabnikov uporabljal v ožjem krogu ljudi.


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrali info točki Združenja DrogArt v Mariboru in v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.


###