Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Lažni formidal

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Formidal in koka
objavljeno: 14. 05. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna flormidal tabletka in kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola v Ljubljani

Ljubljana, 14. maj 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna flormidal tabletka in vzorec kokaina z zelo visoko vsebnostjo levamisola.

        
Lažna flormidal tabletka

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da bela okrogla tabletka, ki se je v Ljubljani prodajala kot flormidal, namesto midazolama (benzodiazepin) vsebuje sertralin (antipsihotik). Ker gre za snovi z nasprotnimi učinki, bi lahko uporabnik, ki je snov uporabil, menil, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo snovi ali pa v uporabo večje količine te snovi. Pri zastrupitvi s sertralinom lahko nastopi tudi serotoninski sindrom, za katerega so značilni naslednji znaki: suha usta, prebavne težave (diareja, slabost, bruhanje), tresavica, povečano znojenje, izguba koordinacije, zvišana telesna temperatura, tahikardija, napadi in težave z dihanjem. V resnejših primerih lahko nastopi tudi smrt.

Vzorec kokaina, zbran v Ljubljani, je vseboval 46 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in oslabi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###