Slika strani
 

Zabavna igra preverjanja spretnosti in koordinacije

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Igra Dormicum
objavljeno: 03. 06. 2010

Poskusi uloviti tableto in zbežati policiji.

Navodilo za igro: Igramo s tipkovnico GOR-DOL-LEVO-DESNO. Igro začnemo s pritiskom na smerne tipke V eni minuti moraš doseči čim več točk.Tableta velja 1 točko, izogibaj se policijskega avta, kar pa bo po več zaužitih dormikumih problematično. Za stik s policijo ti odbijemo 1 točko.

Če si ponosen na svoj rezultat, vpiši uporabniško ime ter ga objavi. Pa srečno.

Wikipedija : slovenski prevod angleških tekstov –  Midazolam – Dormicum odvisnost od benzodiazepinov


Dormikum


rookie intermediate expert
diseble sound

Odlomek iz teksta: Etnografija, rituali uživanja iz strani društva Stigma

V letu 1997 je po naših izsledkih postalo evidentno, da se je predvsem med mlajšo, deloma tudi starejšo populacijo uživalcev drog razširila uporaba zdravila “Dormikum” , ki ga je mogoče dobiti na zdravniški recept in pomirjevala “Temazepam”, ki se je včasih pojavljal na črnem trgu. Ker je med odvisniki heroina znan in pogost pojav problemov v zvezi z nespečnostjo, ki je stranski produkt problemov odvisnosti od opiatov, so seveda lahko dobivali Dormikum na zdravniški recept. Znano je, da injecirajoči uživalci drog v svojem experimentiranju poizkusijo najrazličnejše substance tudi na načine, ki uradno v terapiji niso predvideni, tako da različne substance v obliki tablet pripravijo v obliki raztopine, ki jo lahko injecirajo.

Tako so npr. odkrili, da injeciranje Dormikuma, ki je drugače navadno uspavalo – povzroča podobno evforijo, t.im. “flash” kot ga v začetni fazi vzburjenja zaznajo na Heroinu. Izkušnje te vrste se ponavadi bliskoviti razširijo in postanejo eden od trendov možne zlorabe.

 Pri injeciranju dormikuma se torej v začetni fazi/neposredno po vbrizgavanju droge vzpostavi izrazito evforično stanje, ki pa traja kvečjemu dve minuti ali manj. V tem primeru smo zasledili rituale, ki izhajajoč iz specifičnosti učinkov nekatere uporabnike drog napeljujejo k zelo tveganim pristopom. Konkretno, ker je t.im. flash na Dormikumu tako kratkotrajen se nekateri odločajo za večkratno zaporedno injeciranje v želji, da bi se flash podaljšal kolikor je mogoče. Podobno, kot je bilo govora v razdelku o iskanju povečanega ugodja z hkratnim injeciranjem treh različnih raztopin (heroin, kokain, speedball) smo zasledili primer, ko konkretna oseba vbrizgava več zaporednih doz dormikuma. Vse pripravljene doze v insulinkah namesti na mesta za injeciranje še preden začne z vbrizgavanjem, nato pa, ko preveri pretok vseh posamičnih doz, začne z injeciranjem. Zatem, ko prvi flash zamre, pritisne na drugo dozo in gre tako v intervalih do konca. Posledica je v tem, da nekaj časa zaznava neprekinjen intenziven flash, ki ga je povzročilo injeciranje vseh zaporednih doz, nato pa navadno zaspi. Nekateri drugi uživalci dormikuma se večkrat po injeciranju tudi ne spominjajo svojih dejanj in govorijo o pretrganem spominu - (ko se npr. naslednji dan znajdejo v okoliščinah, ki jim niso jasne). Drug način injeciranja Dormikuma, v doseganju zaželjenih stanj in ob zvišani toleranci (na Dormikumu se toleranca dviga) je v injeciranju večjih količin z uporabo 5ml brizgalk. V tem primeru je znan primer injeciranja dveh 5ml doz eno za drugo. Nevarnost v zvezi s takim pristopom je zlasti v primeru, če uporabnik zgrešil žilo in bi injeciral intramuskularno. V tem primeru je nevarnost povezana z možno nujnostjo amputiranja okončine.

 Poleg dormikuma se pojavlja tudi temazepam, ki sodi med pomirjevala in prav tako ni primeren za injiciranje zaradi pretiranega iritiranja žil..

 Poleg navedenih zlorab zdravil smo zasledili tudi uporabljanje novih “koktajlov”, kot je npr. kuhanje heroina skupaj z heminevrinom, ki se uporablja v zdravljenju alkoholizma.

Opis učinka tega zvarka se primerja z učinkovanjem speedball-a (mešanica heroina in kokaina).