Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Kokain in tobak
objavljeno: 11. 02. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola, tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom in oranžna ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

Ljubljana, 7. februar 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola in tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom, v Mariboru pa oranžna ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA. Vzorec kokaina, ki je bil kupljen v Ljubljani, je vseboval kar 56 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Analiza vzorca tobaka, za katerega so uporabniki poročali o nenevadnih učinkih (trip, smeh, izredno gobok spanec ...), pa je pokazala, da je tobaku dodana snov 5F-MDMB-PICA. O snovi ni veliko znanega, sodi pa v skupino sintetičnih kanabinoidov, s katerimi so povezane številne zastrupitve.

Tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom

Tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom

Oranžna ekstazi tabletka z logotipom tigra in z visoko vsebnostjo MDMA (190 mg), ki je bila zaznana v Mariboru, predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti itn. Tabletka naj bi se uporabljala v širšem krogu uporabnikov.

 

Oranžna ekstazi tabletka z logotipom tigra

Oranžna ekstazi tabletka z logotipom tigra

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ker se tovrstni vzorci v zadnjem času pojavljajo pogosteje in zaradi verjetnosti, da se vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

###