Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Konferenca o odvisnosti
objavljeno: 23. 03. 2017

 

15. in 16. 03 2017 smo prisostvovali 5. Slovenski konferenci o odvisnosti organizirani v ljubljanskem Cankarjevem domu.  V programu konference je Društvo Svit Koper predstavilo dva prispevka.

Prvi prispevek: Vrsta intravenozno zaužitih drog ter zdravil med UID v Sloveniji je bil pripravljen v sodelovanju z dr. Ines Kvaternik iz NIJZ Koper. Statistično obdelali podatke 241 uporabnikov programov za izmenjavo sterilnega materiala na 24 različnih lokacijah po Sloveniji, predstavljajo pregled priljubljenosti posameznih substanc med uporabniki, ki droge injicirajo. Podatke zbiramo na tak način že tretje leto. V letu 2016 je po priljubljenosti na prvem mestu heroin z 71% deležem. 69% uporabnikov je v zadnjem letu injiciralo kokain. 37% uporabnikov je v zadnjem letu injiciralo različne vrste tablet, ki so sicer namenjene oralni uporabi. Pomemben dejavnik pri porastu uporabe teh zdravil je njihova nizka cena in lahka dostopnost. V uporabi so zdravila: Midozolam (Dormikum, Flormidal srbski Dormikum), Zolpidem tartat (Sanval), Diazepam (Apaurin), Klonazepam (Rivotril), Alprazolam (Heleks), Kvetiapin (Saraquel), ipd.

 Slike iz 5. slovenske konference o odvisnosti  (program)    

5. slovenska konferenca o odvisnosti George Ryan: Misuse of prescribed medication Predsedujoča: Mirjana Delič in Mirjana Radovanovič Tatja Kostnapfler: Poraba ambulantno predpisanih psihofarmakovv RS Mitja Brvan: Zastrupitve z benzodiazepini in benzdiazepinom sorodnim zdravilom Zolpidenom Andrej Kastelic: Uporaba in zloraba psihofarmakov z agonisti podprtega zdravljenja odvisnosti od opiatov Matej Košir: Kakovostna preventiva in preventivni standardi Drago Sukič: Medosebna nevrobiologija, preventiva in odvisnost Predsedujoča: Mojca Hvala Cerkovnik in Bojan Belec Bojan Belec: Preventiva recidiva v zaporu Sandra Vitas: Strokovni pristop z delo z mladimi- na razpotju med abstinenco in odvisnostjo Andrej Kastelic: Ali je zdravljenje hepatitisa C med osebami ki jemljejo droge učinkovito in smiselno? Predsedujoča: Andrej Kastelic in Miha Kramli Miha Kramli: Radosti in pasti novih tehnologij Bernard Spazzapan: Čezmerna uporaba interneta in klasifikacija duševnih motenj Daniela Capitanucci: Gambling offer, old and new trends, new risks for addiction development? Franz Eidenbenz: Problematic use of new media and treatment of adolescents GEorge Ryan: Image and performance enhancing Drugs free lightboxby VisualLightBox.com v5.7

 

V zadnjem letih je v porasti (32%) injiciranje Substitola (počasi izločujoč morfin). Uporabniki, ki to snov injicirajo (zdravilo namenjeno oralni uporabi pri nadomestnem zdravljenju odvisnosti), morajo tablete v obliki kapsule z vsebovanimi voščenimi kroglicami predelati v za injiciranje primerno obliko. Nepravilna tehnika priprave ali pomanjkanje časa, ima za posledico injiciranje pripravka, ki vsebuje veliko količino trdnih nerazgradljivih delcev, ki se kopičijo v delih krvnega obtoka ali v medceličnem tkivu (v primeru injiciranj mimo žile).

V letu 2016 smo v predelu osrednje Slovenije zasledili povečano število posameznikov, ki injicirajo 3MMC (Beta-keto-amfetamin). Snov je iz družine katinonov in je podobna mefedronu. Prvič se je pojavila na tržišču leta 2012 na severu Evrope. Problem vedno večjega števila novih substanc z nepoznanimi stranskimi učinki, dodatno zmanjšujejo možnosti uporabnikov prepovedanih drog glede nadzora nad vrsto, količino in kvaliteto zaužitih učinkovin.