Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažna konoplja
objavljeno: 15. 10. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V vzorcu, ki se je prodajal kot konoplja, zaznan potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA

Ljubljana, 14. oktober 2021 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil na Gorenjskem zaznan vzorec, ki se je prodajal kot konoplja, vseboval pa je potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO.

Po do zdaj zbranih informacijah se je vzorec prodajal kot konoplja. Po poročanju uporabnikov naj bi se prodajal v različnih krajih na območju Gorenjske, in sicer kot THC in CBD konoplja. Uporabniki so poročali tudi, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: občutki panike, odrevenelost rok, slabost, bruhanje.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Labirinta v Kranju. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###