Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažne xanax 3
objavljeno: 14. 08. 2020

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Ljubljana, 14. avgust 2020 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bile v Ljubljani zaznane štiri lažne xanax tabletke, ki so namesto alprazolama vsebovale flubromazolam, flualprazolam in klonazolam.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da zelena tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »3« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flubromazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.

Flubromazolam je zelo potenten benzodiazepin, ki ima številne negativne učinke. V literaturi so med drugimi opisani: močna sedacija, izguba spomina, izguba razsodnega razmišljanja in nadzora nad svojim ravnanjem, ki lahko vodi v samopoškodbeno vedenje ali nasilno vedenje do drugih, občutek odtujenosti, okvarjene kognitivne funkcije (težave pri pisanju, govoru), težave s spanjem, tesnobnost, razbijanje v prsnem košu, bolečine pri srcu itn.

Ob uporabi flubromazolama se zelo hitro razvijeta toleranca in zasvojenost, ob odtegnitvi pa se pojavijo številni izredno neprijetni in dlje časa trajajoči odtegnitveni znaki, kot so: bolečine v mišicah, mrazenje, težave s spanjem, panični napadi, popačeno zaznavanje, krči, bruhanje, epileptični napadi.

Analiza košÄka bele tabletke, ki je bila v Ljubljani kupljena kot xanax, je pokazala, da tabletka vsebuje flualprazolam. Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu,

vendar bolj potenten. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama. Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem).

Dve beli tabletki pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki sta bili kupljeni v Ljubljani, pa namesto alprazolama vsebujeta klonazolam.

Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

Tabletke je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###