Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažni LSD
objavljeno: 19. 02. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni LSD pivnik in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

Ljubljana, 1. februar 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Mariboru zaznana pivnik, ki se je prodajal kot LSD, vseboval pa je snov 25B-NBOMe in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA.

Pivnik, ki se je v Mariboru prodajal kot LSD, vsebuje sintetični psihedelik 25B-NBOMe, za katerga je na voljo le malo informacij. Uporabniki opisujejo, da ima 25B-NBOMe halucinogen učinek že v zelo majhnih količinah in da ga je zelo težko uporabiti varno. Navajajo tudi vrsto neželenih stranskih učinkov, kot so: otrpel jezik in usta, slabost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, zmedenost, napadi, zvišana telesna temperatura. S snovmi iz skupine 25-NBOMe je povezanih precej primerov zastrupitev ter tudi smrtni primeri, zato se priporoča izredna previdnost in upoštevanje priporočil zmanjševanja škode.

Lažni LSD pivnik, prepojen s 25B-NBOMe

Ekstazi tabletka zelene barve z rumenimi pikami (z logotipom Shell) z visoko vsebnostjo MDMA (171 mg) predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti itn. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem.

Zelena Shell tabletka z rumenimi pikami

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

###