Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažni MDMA
objavljeno: 10. 02. 2020

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni MDMA in močna ekstazi tabletka v Mariboru

Ljubljana, 7. februar 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Mariboru zaznana lažni MDMA in roza Red Bull z visoko vsebnostjo MDMA.

V Mariboru je bil zbran vzorec bele praškaste snovi, ki je bila pridobljena kot MDMA, analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa je pokazala, da vzorec vsebuje 4-CMC (4-klorometkatinon). 4-CMC sodi v skupino katinonov, o sami snovi in njenih učinkih ni na voljo veliko informacij. Med negativnimi učinki so poročani: visok krvni pritisk, bolečine v prsih in pospešeno bitje srca, občutki strahu, agresija, vzemirjenje, psihoze, halucinacije in nespečnost.

 

V Mariboru je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Red Bull (217 mg/tbl, masa celotne tabletke 499 mg). Tabletka predstavljaja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###