Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Svitova maskota Svitko

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažni Xanax
objavljeno: 10. 07. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna xanax tabletka vsebuje nevarno snov flualprazolam

Ljubljana, 5. julij 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zbrani dve lažni xanax tabletki, ena izmed njiju vsebuje nevarno snov flualprazolam, druga vsebuje etizolam.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam. Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.

  
Slika 1: Lažna xanax tabletka s flualprazolamom

Druga bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, prav tako zbrana v Ljubljani, namesto alprazolama vsebuje etizolam. Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sprošÄenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati. Obe lažni tabletki sta bili kupljeni na spletu. Zaradi verjetnosti, da se ob nakupu prek spleta, pojavijo še drugi lažni vzorci, se uporabnikom svetuje previdnost in uporaba storitve testiranja.


  
Slika 2: Lažna xanax tabletka z etizolamom

Tabletki je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

###