Novo na strani
 

 
Slika strani
 

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažni amfetamin
objavljeno: 10. 06. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Mariboru zaznan lažni amfetamin, v Kopru lažni ketamin

Ljubljana, 7. junij 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan rumen prah, ki se je prodajal kot amfetamin, vseboval pa je dva malo poznana sintetična katinona. V Kopru je bil zaznan lažni ketamin.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec rumenega prahu, ki se je v Mariboru prodajal kot amfetamin, vsebuje dva sintetična katinona, za katera ni na voljo informacij o toksičnih učinkih. Ker tveganja, negativni stranski učinki in dolgoročne posledice uporabe niso znani, se uporaba snovi odsvetuje. Po poročanju uporabnikov je imel vzorec poleg neobičajne barve tudi neobičajen vonj, med stranskimi učinki uporabe so uporabniki navedli omrtvičenost obraza.

lažni amfetamin

V Kopru sta bila zaznan dva vzorca lažnega ketamina, ki sta bila kupljena na darknetu. Analiza je pokazala, da vzorca vsebujeta amfetamin in kreatin. Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Mariboru in v Kopru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

###