Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Lažni valium
objavljeno: 22. 06. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna valium tabletka

Ljubljana, 21. junij 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna valium tabletka, ki namesto diazepama vsebuje etizolam.

Okrogla tabletka modre barve s prepolovno zarezo in z oznako DAN 5620 na eni strani ter z oznako 10 na drugi strani ne vsebuje diazepama, temveč etizolam. Lažna valium tabletka je bila kupljena v Ljubljani pri preprodajalcu.

 

Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sprošÄenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost,slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati. Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

###