Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nalokson na recept
objavljeno: 31. 03. 2021

Novost na področju obravnave uporabnikov prepovedanih drog:

Pacienti Centrov za zdravljenje odvisnosti (tako imenovani metadonski centri, od sedaj naprej lahko predpisujejo zdravilo Nyxoid, ki vsebuje učinkovino Nalokson, ki se uporablja pri prekomernih odmerkih opiatov (najpogostejša predoziranja s heroinom). Zdravilo je prirejeno za laično uporabo, ker je v obliki spreja za nazalno uporabo.

Kaj je Nalokson – Nyxoid? 

Nalokson je opioidni antagonist, ki ga uporabljamo za izničenje učinkov opioidov pri prevelikem odmerku z opioidi. Ukrep »nalokson za domov« je javnozdravstveni ukrep, ki rešuje problem smrtnosti zaradi prevelikega odmerka z opioidi z izobraževanjem uporabnikov in morebitnih prič, kako preprečiti, prepoznati in se odzvati v primeru predoziranja.

Preveliki odmerki zaradi opioidov so namreč v številnih državah EU eden glavnih vzrokov smrti med uporabniki prepovedanih drog. Smrt zaradi prevelikega odmerka (predoziranja) z opioidi običajno ne nastopi takoj, temveč v dveh do treh urah. V primeru prevelikega odmerjanja z opioidi lahko osebi pomembno pomagajo druge prisotne osebe. Poleg uporabe temeljnih postopkov oživljanja se pri zastrupitvi z opioidi se svetuje uporaba specifičnega narkotičnega (opiatnega) antagonista naloksona. Gre za varen in učinkovit antidot, ki hitro prekine nezavest in zastoj dihanja.

Prav zato je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) že leta 2014 izdala smernice, ki priporočajo, da države razširijo dostopnost naloksona za ljudi, pri katerih obstaja verjetnost, da bodo priče predoziranju v svoji skupnosti.

V Sloveniji je nazalni nalokson (v obliki pršila za nos) registriran in od marca 2021 dostopen v vseh Centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in lekarnah, ki centre oskrbujejo z zdravili.

Več informacij je dosegljivih na na naslednji povezavi.

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika, farmacevta ali medicinske sestre.

Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali medicinsko sestro.

Preden boste prejeli zdravilo Nyxoid, se boste izobrazili, kako ga uporabljati.

Navodila za dajanje pršila za nos zdravila Nyxoid: 

 1. Preverjanje simptomov in odzivnosti.
  • Preverite, ali se oseba odziva, da ugotovite stanje zavesti. 
   • Lahko jo glasno pokličete po imenu, 
   • nežno stresete za rameni, 
   • ji glasno govorite v uho, 
   • drgnete prsnico (sternum), 
   • uščipnete za uho ali nohtno posteljico.
  • Preverite dihalne poti in dihanje. 
   • Iz ust in nosu odstranite morebitne tujke, ki ovirajo pretok zraka. 
   • 10 sekund namenite preverjanju dihanja – ali se prsni koš dviga? 
   • Ali slišite, da oseba diha? 
   • Ali na licu čutite sapo?
  • Preverite, ali so prisotni znaki prekomernega odmerjanja, npr.: 
   • neodzivnost na dotik ali zvoke, 
   • počasno neenakomerno dihanje ali odsotnost dihanja, 
   • smrčanje, sopenje ali goltanje, 
   • modri ali vijolični nohti na rokah ali ustnicah.

   V primeru suma na prekomerno odmerjanje je treba dati zdravilo Nyxoid. 

 2.  Pokličite reševalno vozilo. Zdravilo Nyxoid ne nadomesti nujne medicinske pomoči.
 3. Pretisni omot primite na vogalu in odlepite njegovo hrbtno stran, da pršilo za nos odstranite iz ovojnine. Pršilo za nos odložite v bližini na lahko dostopnem mestu.
 4. Položite bolnika na hrbet. Bolniku podprite vrat, da bo njegova glava nagnjena nekoliko nazaj. Odstranite morebitne tujke iz nosu.
 5. Pršilo za nos primite tako, da palec položite na dno bata, kazalec in sredinec pa na vsako stran razpršilne šobe. Pred uporabo iz vsebnika ne iztiskajte zraka oziroma ga ne preskušajte, saj vsebuje samo en odmerek naloksona in ga ni mogoče ponovno uporabiti.
 6. Šobo pripomočka nežno vstavite v eno nosnico. Močno potisnite bat, da zaslišite klik in da se sprosti odmerek. Po odmerjanju razpršilno šobo pripomočka umaknite iz nosnice.
 7. 7. Bolnika namestite v stabilen bočni položaj, tako da ima odprta usta, ki so obrnjena proti tlom, in z bolnikom ostanite, dokler ne prispe nujna pomoč. Opazujte, ali se bodo pri bolniku izboljšale dihalne funkcije, budnost ter odzivnost na hrup in dotik
 8. Če bolnik v 2 do 3 minutah ne občuti izboljšanja, mu lahko daste drugi odmerek. Vendar upoštevajte, da tudi če se bolnik prebudi, lahko znova izgubi zavest in preneha dihati. V tem primeru mu lahko takoj daste drugi odmerek. Z novim pršilom za nos zdravilo Nyxoid vpihnite še v drugo nosnico. To lahko storite, ko je bolnik v stabilnem bočnem položaju.

 9. Če pri bolniku po dveh odmerkih ne opazite odziva, mu lahko daste dodatne odmerke (če jih imate). Ostanite z bolnikom, dokler ne prispe nujna medicinska pomoč, ki mu bo nudila nadaljnje zdravljenje, in opazujte, ali se pri bolniku pojavi izboljšanje. Če bolnik izgubi zavest in če njegovo dihanje ni normalno, lahko bolniku nudite dodatne postopke oživljanja, če je to možno. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.