Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Oskar gre k počitku

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevaren fentanil
objavljeno: 20. 06. 2011

Ljubljana, 17. Junij 2011

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Pojav fentanila in PMMA na Škotskem

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav psihoaktivnih snovi smo prejeli dve obvestili o pojavu fentanila in PMMA na Škotskem

Fentanil

V okviru EWS so iz Zduženega kraljestva sporočili, da so na Škotskem v obdobju od marca do aprila 2011 4-krat zaznali pojav fentanila. V vseh štirih primerih je šlo za manjše količine belega prahu (od 0,05 do 3,41 gramov), ki je vseboval fentanil. Snov se je prodajala uporabnikom heroina kot "kitajski beli" heroin. V snovi ni bilo alkaloidov opija. Nacionalni toksikološki laboratorij v Grampianu je odkril fentanil tudi pri dveh z drogami povezanih smrtih.

Fentanil je močan opioid. V medicini se uporablja za lajšanje hudih kroničnih bolečin in je tudi do 100-krat močnejši kot morfij. V primerih ko uporaba fentanila ni medicinsko nadzorovana, je slednji lahko zelo nevaren, saj lahko povzroči odpoved dihanja in posledično smrt.

Več o pojavu fentanila v Evropi in o preventivi pred prevelikimi odmerki je na voljo na linku:

http://www.samhsa.gov/news/newsreleases/06%20Fentanyl_heroin.pdf

PMMA

Prav tako v okviru EWS so v Združenem kraljestvu 31. maja izdali posebno opozorilo o pojavu PMMA v treh izdelkih (na fotografijah), ki so bili kupljeni v "head shopu" v Edinburghu na Škotskem.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

###