Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Morfin-sulfat

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevaren heroin
objavljeno: 23. 01. 2010

Sporočilo za javnost
22. januar 2010
Obvestilo sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Pojav lažnega kokaina v Italiji in Švici


slika iz strani: http://www.times.si/read/3081d94b33/7ba7bc2396/index.html dne 23.01.2010

V Italiji in Švici se je pojavil zelo nevaren heroin, ki je zaradi izredno bele barve in fineteksture (izredno drobna zrnatost) zelo podoben kokainu in se na črnem trgu tudi prodajakot kokain. Lažni kokain je zelo nevaren za uporabnike drog, še posebej pa za uporabnike kokaina, ki nimajo tolerance na opioide. Pri slednjih lahko pride do predoziranja pouporabi, in sicer pri vseh načinih uporabe.

Tako Italija kot Švica sta konec decembra lani med uporabniki drog zaradi uporabe te snovi zabeležili veliko število zastrupitev.Samo v Bologni (Italija) so v decembru zabeležili 108 zastrupitev z lažnim kokainom, kar je škratveč kot običajno. Kot so pokazale analize, je vzrok za številne zastrupitve izredno čist heroin(70% čistost), ki zelo podoben kokainu. Heroin, ki se prodaja kot kokain, se je pojavil predvsem v regiji Emila Romana. Italijanski nacionalni sistem za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi je zaradi velike nevarnosti zastrupitev objavil najvišjo stopnjo nevarnosti.Tudi v Švici, natan čneje v Ženevi, so konec decembra 2009 zaradi lažnega kokaina v samo dveh dneh zabeležili več primerov zastrupitev med uporabniki kokaina. Švicarska policija meni, da je nevarni heroin še v obtoku, saj je bila pred dvema mesecema na švicarsko-italijanski meji aretirana oseba, ki je takšen heroin tihotapila.

Vse uporabnike drog, še posebej uporabnike kokaina, pozivamo k veliki previdnosti. Še posebej pozorni naj bodo na morebitne znake zastrupitve z nevarnim heroinom, kot so: upo časnjeno dihanje, ozke zenice, upo č asnjeno bitje rca, ohlapno mišičje, počasno izgubljanje zavesti, nezavest in koma. Pri zastrupitvi s heroinom namre č smrt najpogosteje nastopi zaradi zastoja dihanja. Ob morebitnem pojavu katerega koli maka zastrupitve, naj uporabniki čim hitreje poiščejo pomoč zdravnika. Le učinkovita in hitra prva medicinska pomo č lahko uporabniku reši življenje. Pri tem je izredno pomembno tudi, da zdravnik ve, katero drogo je uporabnik predhodno uporabil.