Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Materjalni dokazi

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevaren kokain
objavljeno: 22. 01. 2010

slika dne 23.10.2010 iz strani:  www.siol.net


IVZ opozarja na nevaren levamisol v kokainu na črnem trgu

Ljubljana - V Sloveniji in nekaterih drugih državah EU se na črnem trgu pojavlja kokain, pomešan z levamisolom, ki lahko pri uporabniku zviša dovzetnost za nevarne infekcije, ki lahko povzročijo tudi smrt.

Uporabnike kokaina opozarjajo, naj bodo pozorni na znake, kot so visoka vročina, mrzlica, slabo počutje, otečene bezgavke, boleče razjede na sluznici, dolgotrajnejše vnetje grla, glivična obolenja, ognojki, kožne infekcije in pljučnica. Ob pojavu teh znakov je treba poiskati pomoč zdravnika.

Levamisol drastično zmanjša število belih krvničk

Kot pojasnjujejo, je levamisol sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci. Pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze, za katero je značilno drastično zmanjšanje števila belih krvničk, zaradi česar se lahko zelo hitro razvijejo nevarne infekcije.

V Sloveniji so ga odkrili v petini zaseženih vzorcev

V Sloveniji je po navedbah Inštituta za varovanje zdravja RS Center za forenzične preiskave levamisol potrdil kar v 22 odstotkih zaseženih in pregledanih vzorcev kokaina.

V ZDA že beležijo številne smrtne primere

Po podatkih Agencije EU za droge so kokain, pomešan z levamisolom, zaznali še v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Španiji. V ZDA, kjer so zaradi uporabe kokaina, pomešanega z levamisolom, zabeležili številne zastrupitve ter tudi smrtne primere, pa se levamisol pojavlja kar v 70 odstotkih zaseženih vzorcev kokaina, so zapisali na IVZ.