Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Oskar gre k počitku

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Nevarna snov PMA
objavljeno: 14. 04. 2012

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

V AVSTRIJI IN V ŠPANIJI ODKRILI NEVARNO SNOV PMA

Ljubljana, 13. april 2012 - Agencija EU za droge opozarja, da so v Avstriji v trinajstih tabletkah, ki so se prodajale kot ekstazi, našli snov parametoksiamfetamin (PMA), ki je uvrščena med prepovedane snovi po seznamu Konvencije Združenih narodov o psihotropnih snoveh iz leta 1971. V Španiji pa so PMA odkrili v vzorcu belega prahu, ki je bil prinešen iz Nizozemske.

Zaužitje psihoaktivne snovi PMA ima vrsto škodljivih učinkov, med drugimi zvišanje telesne temperature, pospešen in nepravilen utrip srca, motnje dihanja, slabost, halucinacije, zamegljen vid in močan občutek omamljenosti, podoben omamljenosti z MDMA (ekstazi). Večina smrtnih primerov zaradi zaužitja snovi PMA, ki so jih v preteklosti zabeležili v ZDA, Kanadi in Avstraliji, je povezana prav z nenadnim in zelo hitrim pregrevanjem telesa. Kot opozarjajo strokovnjaki, so učinki PMA pogosto nepredvidljivi in se precej razlikujejo od posameznika do posameznika. Snov PMA ima v nizkih dozah podobne učinke kot nizka doza MDMAja, le da se učinek pojavi nekoliko kasneje, zato lahko posameznik v prepričanju, da je zaužil šibak ekstazi, v kratkem času zaužije še eno tableto PMA, da bi ojačal učinek, kar pa je zanj lahko usodno. Za PMA je značilno, da že rahlo povečanje doze privede do nastanka življenjsko ogrožujočih zapletov (vročinski udar, izjemno povišanje srčnega utripa in krvenga tlaka). Še posebej pa je nevarna hkratna uporaba snovi PMA in ekstazija (MDMA). Tablete PMA je običajno težko prepoznati, največkrat se prodajajo kot ekstazi. Kot še opozarjajo strokovjaki Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS, je zelo nevarno tudi hkratno zaužitje PMA in drugih stimulativnih drog. Še posebej je nevarna kombinacija PMA in mefedrona, saj imata obe drogi močno izraženo delovanje na zvišanje telesne temperature, ki pa je lahko za posameznega uporabnika usodna.

        
Tablete z različnimi logoti