Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Pinaca
objavljeno: 11. 01. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA in z njim povezane zastrupitve

Ljubljana, 8. januar 2021 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec zelišÄne mešanice, ki se je prodajal kot marihuana, vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Zaznane so bile tudi zastrupitve, povezane z uporabo te zelišÄne mešanice.

Po do zdaj zbranih informacijah se je zeleno siva zelišÄna mešanica prodajala kot marihuana. Ob uporabi je imela okus, ki je podoben okusu začimbe lovorjev list. Po poročanju uporabnikov so že nekaj minut po uporabi začutili nezaželene posledice, podobne epileptičnim napadom. Uporabniki, kiso potrebovali nujno medicinsko pomoč,so se zgrudili na tla, bili so neodzivni, oči so se jim nenadzorovane premikale, zategovalo jih je po celotnem telesu, pri nekaterih so bili prisotni tudi bruhanje in blodnje.

MDMB-4en-PINACA je nevarni sintetični kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###