Novo na strani
 

 
Slika strani
 

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Pinaca v MB
objavljeno: 19. 02. 2021

                               Stigma           NIJZ lab    NFL

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Mariboru zaznan nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA

Ljubljana, 18. februar 2021 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan vzorec, ki se je prodajal kot »afgan«, vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB- 4en-PINACA.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec smolaste snovi, ki je bil kupljen kot »afgan«, vsebuje nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Po poročanju uporabnikov sta se po uporabi pojavila vrtoglavica in občutek pritiska v glavi. MDMB-4en-PINACA je nevarni sintetični kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Januarja letos smo v Sloveniji že beležili zastrupitve zaradi uporabe MDMB-4en-PINACE. Zastrupljenci so potrebovali nujno medicinsko pomoč. Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###