Slika strani
 

Materjalni dokazi

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Poškodbe pri injiciranju
objavljeno: 27. 04. 2010

Popolnoma varnega injiciranja ni. Varnejša uporaba droge je v različnih primerih možna s snifanjem, kajenjem ali zaužitjem droge. Če ste se že odločili za vnos droge je dobro vedeti naslednje:

Pri injiciranju droge lahko pride do poškodb žil in kože ter okužb, kot npr. z virusom HIV ter hepatitisom B in C. Zato vsem uporabnikom pribora za injiciranje svetujemo, da so pri vnašanju drog skrajno previdni. Poškodbe, ki so posledica neprimerne uporabe injekcij, lahko povzročijo celo paleto posledic: Na sliki so prikazane posledice pogostega injiciranja kokaina ter posledice infekcije tkiva, zaradi injiciranja mimo žile.
KAKO OHRANITI DOBRE VENE (odlomek iz žepnega priročnika za injiciranje društva Stigma)

Vene vodijo kri nazaj proti srcu z zmanjšanim pritiskom in nikoli nimajo pulza.(slika) Kar ima pulz, je arterija (tja nikoli ne smeš injicirati)! Kri v venah je brez kisika, zato je temno rdeče barve. Bolj kot so vene opazne, lažje je priti do njih. S kontrolo mišične mase v rokah je mogoče kontrolirati pristop do ven. Večja kot je mišična masa, bolj bodo vene izpostavljene in lažji bo dostop do njih. Stiskanje teniške žogice ali gumijastega obroča je dobra vaja za povečanje mišične mase. Povečane mišice potiskajo vene navzgor proti koži in jih naredijo bolj vidne. Ne glede na to, v kakšnem stanju so vene, jih bo stalna vaja naredila vidnejše že po nekaj tednih. Primerna vena je tista, ki jo čutiš z rahlim drsenjem po površini kože in se zadebeli, če poskusiš v njej zaustaviti pretok krvi. Vene imajo zaklopke, ki preprečujejo, da bi kri namesto proti srcu tekla v obratni smeri. Zaradi zaklopk lahko kri teče samo v smeri proti srcu. Te zaklopke lahko najdeš, če s prstom zdrsneš vzdolž vene, dokler ne opaziš, da kri ne sledi več prstu. Ko prst umakneš, se to mesto spet napolni s krvjo in na tem mestu je zaklopka. Zakaj so zaklopke pomembne? Boljše kot je njihovo stanje, lažje bo poiskati vene za injiciranje. Vene se ohranjajo v boljšem stanju, če upoštevaš mesta, kjer so zaklopke, in injiciraš izza zaklopke ali pred njo. Vedno injiciraj samo v smeri krvnega toka, ker drugače potisneš tekočino proti zaklopkam - to pa povzroči oteklino in strdek ter dodatno škodo za veno. Z upoštevanjem zaklopk lahko zmanjšaš škodo pri injiciranju in vzdrževanju ven. Ves čas bodi tudi pozoren na to, da menjavaš mesta. Poleg vaj za povečanje mišične mase je pri iskanju ven koristno tudi sproščanje v topli vodi. Toda nikoli ne injiciraj v kopalni kadi! V primeru nezavesti / predoziranja se lahko utopiš.

ZAKAJ VENA KOLABIRA

(stene vene se zlepijo in vena se sesede)? Pri injiciranju lahko igla opraska notranjost vene in pusti luknjo, ki pri celjenju povzroči grobo podlogo vene. Na mestu celjenja se pojavi strdek, kjer je pretok krvi zožen in zato bolj buren. Na tem mestu vena postaja ožja, zato postaja pretok krvi bolj neobrzdan in strdek se formira hitreje. Na koncu se robovi vene zacelijo skupaj in vena kolabira, ker vezno tkivo rane pritegne notranjost vene skupaj (glej sliko).

 

Zaradi tega je pomembna pravilna namestitev igle ter menjavanje mest. Slaba tehnika injiciranja, ki se poleg tega še ponavlja na istem mestu, ter ponavljanje lokalnih infekcij lahko hitro pripeljeta do kolapsa vene. Nevarnost poškodb se poveča zlasti z uporabo skrhanih ali topih igel.

KAKO PRIDE DO ABSCESA (lokalizirano gnojno vnetje)

Absces se začne z rdečino na koži, nabrekanjem v oteklino in občutljivostjo na mestu injiciranja. Razvije se v infekcijo s trdim gnojnim jedrom. Do abscesa pride zaradi zgrešenih šutov, tj. injiciranja v tkivo ob veni (out), zaradi pestre sestave droge (street dope), zaradi neočiščenega mesta pri injiciranju, zaradi uporabe umazanih injekcijskih pripomočkov ali podkožnega injiciranja kokaina ali speeda, ki povzroča poškodbe mišičnega tkiva in kože. Če na mestu injiciranja opaziš trdo, toplo bulo v nastajanju, to mesto vsaj trikrat na dan povij s toplo in čisto obvezo ali obkladkom, da bula morebiti izgine. Če se absces odpre, je treba v bolnišnico. Če čutiš vročico/mrzlico, pretirano utrujenost, ohladitev in bolečino v povezavi z abscesom, takoj poišči zdravniško pomoč, ker imaš lahko infekcijo krvi.

ARTERIJE – NIKOLI NE INJICIRAJ NA TO MESTO!!!

Če imaš težave z iskanjem poskritih ven, raje začasno preidi na kajenje na foliji in s prej opisanimi vajami (»Kako ohraniti dobre vene«) vztrajaj krajše obdobje, dokler se stanje ven ne izboljša! Injiciraj samo v vene in nikoli v arterije. Arterije so odvodnice, ki vodijo od srca in prinašajo kri s kisikom in hranilnimi snovmi. Injiciranje v arterijo je nevarno, ker je pritisk krvi v njej tako močan, da lahko povzroči več hudih posledic: – razcepi steno arterije, – rana lahko krvavi tako hitro, da ne pride do strjevanja krvi, ki bi zaustavilo krvavitev, – lahko povzroči gangreno (odmrlo tkivo začne postajati črno, kar je treba odstraniti z operacijo). Zaradi injiciranja v arterijo so ljudje večkrat izgubili okončine (prste in celo noge), ker jih je bilo treba amputirati. Čeprav je barva krvi drugačna (arterije – svetlo rdeča / vene – te10 mno rdeča), se na to razliko ne zanašaj. Večje arterije imajo puls; to preveri in tam nikoli ne injiciraj! Če si zadel veliko arterijo, bo bat brizgalke potisnilo nazaj ven, kri se lahko peni, krvavitev bo huda. Kako ukrepati: – močno pritisni na mesto vboda za vsaj pol ure (s čistim materialom) – sedi s hrbtom ob steno – pokliči nujno medicinsko pomoč – 112 – tudi če si krvavitev zaustavil, pojdi k zdravniku

KAKO SE IZOGNITI ZADETKU V ARTERIJO?

  1. NIKOLI NE INJICIRAJ TAM, KJER ČUTIŠ PULZ!
  2. INJICIRAJ SAMO V POVRŠINSKE VENE IN NE POSKUSI ZADETI TISTIH, KI LEŽIJO GLOBLJE!