Novo na strani
 

 
Slika strani
 

konferenca v Ljubljani

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Povečan pojav GHB
objavljeno: 21. 06. 2013

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS

Povečan pojav uporabe GHB med uporabniki drog v Sloveniji

Ljubljana, 21. junij 2013 - Združenje DrogArt in Center za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sta opozorila, da zaznavata povečan pojav uporabe GHB (gama-hidroksibutirata) med uporabniki drog.

Kot opozarja Mina Paš iz Združenja DrogArt, so uporabo GHB-ja zaznali pri različnih uporabnikih, tako mladih kot tudi mlajših odraslih. Uporaba GHB-ja je povezana predvsem z nočnim življenjem in je pogosto zelo tvegana in nekritična, zaradi česar prihaja do predoziranj in drugih zdravstvenih posledic.

GHB je sedativ, ki vpliva na centralni živčni sistem. Najpogosteje se pojavlja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja ter rahlo slanega okusa. Na črnem trgu se prodaja v majhnih stekleničkah, pa tudi v obliki prahu in kapsul. Uporabniki ga najpogosteje zaužijejo oralno. Učinki GHB-ja nastopijo v časovnem obdobju od 10-tih minut do ene ure po uporabi in trajajo okrog dveh do treh ur, pa vse do enega dneva.

Pri manjših dozah (0,5 -1,5 g) ima GHB podoben učinek kot alkohol: uporabnik je sprošÄen, vesel in družaben, ima željo po poslušanju glasbe, plesu in pogovarjanju. Večje doze povzročijo vrtoglavico, motnje ravnotežja, slabost in slabo počutje. Pri predoziranju (več kot 2,5 g ali kombinacija z drugimi drogami, alkoholom) nastopijo slabost, omotičnost in zaspanost, ki se pogosto stopnjuje vse do kome, krčev, upočasnjenega pulza, počasnega in plitvega dihanja ter smrti. Med prebujanjem so zastrupljenci pogosto agresivni, zmedeni in bruhajo.

Po besedah dr. Mirana Brvarja iz Centra za zastrupitve UKCL moramo nezavestnega zastrupljenca položiti v bočni položaj, da preprečimo aspiracijo želodčne vsebine. Ocenimo in spremljamo njegove vitalne funkcije, priključimo ga na EKG monitor in pulzni oksimeter ter vzpostavimo intravensko pot. Zastrupljenca z zoženo zavestjo in plitkim dihanjem moramo ves čas spodbujati z zunanjimi dražljaji, npr. z govorjenjem, dotikanjem in izzivanjem bolečine. V primeru bradikardije lahko uporabimo atropin. Epileptične krče prekinemo z diazepamomi. Respiratorno insuficienco zdravimo z nadomešÄanjem kisika, endotrahealno intubacijo in umetno ventilacijo. Lavaža želodca zaradi hitre absorbcije GHB ni učinkovita, lahko pa jim damo odmerek aktivnega oglja s saliničnim odvajalom.

Nezavestni zastrupljenci z GHB, ki ne potrebujejo intubacije, se običajno spontano prebudijo po 2 do 3 urah, vendar so v primeru hude zastrupitve lahko nezavestni tudi do 24 ur. Intubirane zastrupljence je običajno potrebno umetno ventilirati od 2 do 6 ur. Po prebuditvi so pogosto prehodno zmedeni, agresivni in bruhajo. Bolnike, katerih stanje se izboljša in so brez težav, lahko po 6 urah opazovanja odpustimo domov.

Zastrupljencem z GHB moramo čim hitreje vzeti vzorce urina in krvi za toksikološko analizo in jih poslati na Inštitut za sodno medicino v Ljubljani, saj lahko zastrupitev z GHB dokažemo le s plinsko ali tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo.

Mešanje GHB-ja z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol, heroin in pomirjevala, saj se učinki seštevajo in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

GHB ima velik potencial za nastanek odvisnosti, povzroči lahko tako fizično kot psihično odvisnost. Fizična odvisnost nastopi po dolgotrajni uporabi večjih količin in odtegnitveni znaki so podobni kot pri alkoholu: nespečnost, razdraženost, slabost, krči, pospešeno bitje srca in halucinacije.

Ob tem je treba opozoriti, da se GHB uporablja tudi kot droga za posilstva, saj povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zaradi česar se žrtve dogodka ne spominjajo. V primerih zlorabe GHB v kriminalne namene je posebno pomembno, da ob pregledu žrtve v urgentni ambulanti čim hitreje vzamemo vzorec urina in krvi za toksikološko analitiko in potrditev zastrupitve, saj je to zelo pomembno za kasnejše sodno preganjanje storilcev.

###