Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Vzorci drog namenjeni izobraževanju družinskih članov

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Pozor krokodil
objavljeno: 24. 10. 2011

Obvestilo Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

Nevarna droga »Krokodil« tudi v Nemčiji

 

Ljubljana, 19. oktober 2011

droga krokodil 
Droga že pripravljena za uporabo
iz strani Business insider

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami sporoča, da je v zadnjih dneh beležil povečan pojav droge »Krokodil« v Evropi in še posebej v Nemčiji. Uradnih toksikoloških in forenzičnih potrditev v tem trenutku še ni, tako da informacije temeljijo na pričevanjih uporabnikov in na objavah v  časopisih.

Tako naj bi si v Nemčiji to drogo injicirali uporabniki, misleč, da injicirajo heroin. Nemško Društvo za medicino odvisnosti je izdalo posebno zdravstveno opozorilo o nevarnih posledicah uporabe »Krokodila«, med katere sodijo izredno hude poškodbe mehkih tkiv, hiter nastanek hudih ran, ki se zelo slabo celijo in opiatna zastrupitev.

Kemijsko gledano gre za dezomorfin, ki je uvršÄen med prepovedane droge po Konvenciji Združenih narodov o mamilih iz leta 1961. Dezomorfin je izredno aktivna snov in ima desetkrat močnejši analgetični učinek kot morfin. Snov učinkuje izredno hitro, a kratkotrajno, zato ga uporabniki zelo pogosto dozirajo, kar prej omenjene stranske učinke še poslabša.

Uporabo droge »Krokodil« so najprej zabeležili v Rusiji. Uporabniki drogo pogosto izdelujejo kar sami, in sicer iz  kodeina, bencina, rdečega fosforja in težkih kovin. Za prej opisane hude stranske učinke na telo pa ni kriv sam dezomorfin, temveč nestrokovna sinteza, pri kateri v končnem produktu ostaneta jod in fosfor, ki povzročata težave na koži in ostalih mehkih tkivih ter oslabitev imunskega sistema.

 

Tako kot heroin to drogo uporabniki injicirajo. Ker je cenejša od heroina, jo nekateri imenujejo tudi »droga za reveže«. Delovala naj bi  približno dve uri. Posledice so zelo hude in nevarne, saj droga uporabniku zaradi prisotnosti težkih kovin, poškoduje ožilje in notranje organe (ledvica, jetra). Pride lahko tudi do okvare možganov. Intravenozna aplikacija lahko povzroči pljučni edem in histaminski šok. Zaradi svojega načina delovanja pa je droga zelo nevarna tudi za predoziranje in posledično nenadno smrt.

 

Droga povzroča visoko stopnjo odvisnosti, odvajanje pa je izjemno težko.