Banner kondom 1
Login

 
Slika strani
 

 
EMCDDA
 

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org ter svitovega foruma

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti

 
Kontakt
 


Naslov1: Ljubljanska cesta 6,

Telefon: 05-626-00-11,
Mobitel: 051-382-169
(Strokovna vodja)
Fax: 05-626-00-12,
email: drustvo_svit@t-2.net

 
SEEAnet konferenca
objavljeno: 01. 04. 2015

Od 12. do 14. marca 2015 je v Cankarjevem domu potekala 7. SEEAnet konferenca in 14. SEEAnet simpozij. SEEAnet je kratica za Jugovzhodno Evropsko in Jadransko mrežo obravnave odvisnosti. Organizacija temelji na strokovnih in prijateljskih povezavah posameznikov iz področja zdravljenja odvisnosti in zmanjševanja škode. Združuje 16 različnih držav in je prispevala k razvoju programov v mnogih državah, ki so del mreže in tudi v državah bivše Sovjetske zveze, Egiptu, Turčiji, Tajvanu, Latinski Ameriki in karibskih državah. Večino dejavnosti temelji na dobrodelnosti v sodelovanju z največjimi internacionalnimi organizacijami.

Povezava na časopis Odvisnost –  spored ter kratki osnutki predstavitev.

Jasna Čuk, pediatrinja iz Logatca, med prvimi v Sloveniji predpisovala nadomestno terapijo z metadonom Andrej Kastelic iz Klinike za detoksikacijo (PK Ljubljana) Alexis Goosdel iz evropskega centra za nadzor drog in odvisnosti EMCDDA iz Lizbone Chairs: Liljana Ignjatova, Tatja Kostnapfel, Nermana Mehić Basara, Ante Ivančić, Alexander Kantchelov, Andrej Kastelic, Aleksandar Tomčuk Mirjana Delič je predstavila posamezne faktorje od katerih je odvisen uspeh zdravljenja v Kliniki za zdravljenje odvisnosti v Psihiatrični kliniki Ljubljana.

ČETRTEK

Nove Psihoaktivne Substance (NPS)

Alexis Goosdel iz Evropskega centra za nadzor drog in odvisnosti EMCDDA iz Lizbone je poročal o izzivih vedno večjega števila novih psihoaktivnih substanc. V Evropi je dejaven center za zgodnje zaznavo novih psihoaktivnih snovi znotraj držav članic. EU EWS (Early Warning System) ima nalogo obveščati vse lokalne centre, ki informacijo posredujejo organizacijam v stiku s potencialnimi uporabniki. Informacija potuje ob zaznavi problematične substance tudi v obratni smeri – od uporabnikov navzgor. V letu 2014 je sistem prestregel 101 novo psihoaktivno substanco in število alarmov je doseglo 450. Poseben izziv predstavljajo sintetični kanabinoidi, ki jim je kljub znani koncentraciji nemogoče predvideti učinek na zdravje uživalcev. Njihova kemična struktura namreč odstopa od kemične strukture naravnega kanabisa. Ob pojavi snovi z neznanim učinkom in nepredvidljivo toksičnostjo je nemogoče pravilno reagirati. Na tržišču se z lahkoto pojavijo potencialno zelo nevarne snovi, ki jih trenutni sistem ni sposoben zaznati. V zadnjih letih je bilo zabeleženih več kot 50 nadomestnih derivatov katinona (alkaloid – poživilo, kemično podobno efedrinu, ki se nahaja v rastlini khat – v tradicionalni uporabi pri afriških ljudstvih), ki je prisoten tako na legalnem tržišču omame kot na ilegalnem trgu v obliki prahu ali tablet. V zadnjih 5 letih je zaradi uporabe katinonov zabeleženih okoli 5500 epileptičnih napadov v 19 evropskih državah. Trgovci z drogo uporabljajo nove spletne tehnologije pri preprodaji in jih je zaradi nameščanja računalniških serverjev na poljubne lokacije, skoraj nemogoče omejiti.

Anketa, ki jo je predstavila Mina Paš iz združenja DrogArt, je potrdila, da so katinoni prisotni tudi med slovenskimi uporabniki drog. Najbolj popularno je snifanje in oralna uporaba 3MMC-ja (3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov). Za slovensko tržišče plesnih drog je značilna raznovrstnost in podvrženost hitrim spremembam na tržišču.

Terapevti, ki se ukvarjajo z obravnavo uporabnikov plesnih drog, so pogosto nepripravljeni na soočanje s stranskimi učinki dolgotrajne uporabe novih psihoaktivnih substanc.

Dima Abdulrahim iz Londona je predstavila projekt Neptun z zastavljenim ciljem ustvariti nabor orodij, ki bodo terapevtom v pomoč pri prepoznavi škode, povezane z akutno toksičnostjo in odvisnostjo pri dolgotrajni uporabi NPS (nove psihoaktivne substance). Mina Paš iz združenju DrogArt vodi terapevtsko-svetovalni program za uživalce z raznovrstnimi problematikami. Poudarila je pomembnost poznavanja NPS s strani terapevta in osredotočanje na pristope zmanjševanja škode. Nerealno je namreč od uporabnikov pričakovati takojšnjo opustitev škodljivih praks.

Pri govoru o NPS ni mogoče spregledati škodljivih posledic kriminalizacije trgovine z omamnimi snovmi, ki je katalizator nastanka novih in novih psihoaktivnih snovi. Odgovornost zakonodajalca vključuje tudi odgovornost za nenameravane posledice. Sodba se glasi: nove in nove droge ustvarja država s politikami, ki kriminalnim združbam podeljujejo monopolni položaj in