Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Vzorci drog namenjeni izobraževanju družinskih članov

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Snov 5-it
objavljeno: 16. 10. 2012

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS

NA ŠVEDSKEM, V VELIKI BRITANIJI IN NA MADŽARSKEM SMRTNE ŽRTVE ZARADI SNOVI 5-IT, NA IRSKEM ZARADI SNOVI PMMA

Ljubljana, 12. oktober 2012 – Agencija EU za droge opozarja, da je v povezavi z uporabo snovi 5-IT zabeleženih že 20 smrtnih žrtev v treh državah članicah Evropske unije, in sicer na Švedskem, v Veliki Britaniji in na Madžarskem. Na Irskem pa so zabeležili dve smrtni žrtvi zaradi snovi PMMA.

Na Švedskem so letos zabeležili že 14 smrtnih žrtev in še 11 zastrupitev, povezanih z uporabo snovi 5-IT, v Veliki Britaniji z uporabo te snovi povezujejo 4 smrtne žrtve, 2 smrtni žrtvi pa so zabeležili na Madžarskem. V večini primerov so z analizo v vzorcih telesnih tekočin poleg snovi 5-IT odkrili tudi druge psihoaktivne snovi (5/6 APB, AMT).

Snov 5-IT se pojavlja kot prah rjave in bež barve, v nekaterih primerih je bila ta snov zapakirana v paketih, na katerih je bil napis »6-APB«.

Sicer pa je snov 5-IT derivat indola in ima stimulativen učinek. Med stranskimi učinki se navajajo: pospešeno bitje srca, potenje, hipertermija (pregretje telesa), razširjenje zenice, zmedenost, nervoza.

Dva primera paketov, ki so vsebovali snov 5-IT

Na Irskem pa so septembra letos zabeležili dve smrtni žrtvi zaradi uporabe snovi PMMA. Analiza zasežene snovi v obliki rjavega prahu je pokazala, da je poleg PMMA vsebovala še MDMA, antihistaminik in kodein.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature. Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

Zasežena snov PMMA