Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Svitova maskota Svitko

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Snov PMMA
objavljeno: 18. 04. 2013

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

NA NIZOZEMSKEM ODKRILI NEVARNO SNOV PMMA V BELEM PRAHU, KI SE JE PRODAJAL KOT KETAMIN ALI KOT EKSTAZI

 

Ljubljana, 18. april 2013 - Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) opozarja, da so na Nizozemskem zabeležili več vzorcev belega prahu, ki se je prodajal kot ketamin ali kot ekstazi (MDMA), vseboval pa je nevarno snov PMMA.

Rezultati analiz so pokazali, da so vzorci belega prahu zelo fine strukture, ki se je prodajal kot ketamin ali ekstazi, vsebovali kar 80 odstotkov nevarne snovi PMMA (parametoskimetilamfetamin).

Čeprav pri nas pojav snovi PMMA še ni bil zaznan, se uporabnikom kljub temu priporoča previdnost. V več evropskih državah so namreč v preteklosti v povezavi z uporabo snovi PMMA zabeležili več zastrupitev s smrtnim izidom, nazadnje sta bili dve smrti zabeleženi septembra lani na Irskem.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

###