Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Socialni inkubator smo skupnost mladih kreativnih podjetnikov in podjetnic, ki živimo družbeno odgovorno.

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Socialno podjetništvo
objavljeno: 23. 03. 2013

Delavnica socialnega podjetništva

Dne 21.03.2013 smo se udeležili delavnice na temo socialnega podjetništva. Izvajalci delavnice so bili predstavniki skupnosti Socialni inkubator, ki so predstavniki mladih kreativnih podjetnikov in podjetnic, ki živijo družbeno odgovorno. Dogodek je gostil in organiziral Center za socialno delo iz Kopra in je bil namenjen delavcem iz vladnih in nevladnih organizacij, ki so zainteresirane za razvoj socialnega podjetništva.

Kaj pravzaprav pomeni izraz socialno podjetništvo?

Na strani Socialnega inkubatorja lahko preberemo kratko predstavitev:
Socialno podjetništvo je oblika podjetništva, ki krepi družbeno solidarnost in kohezijo, spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljsko delo. Primarni cilj te oblike podjetništva je ustvarjanje novih delovnih mest za skupine ljudi, ki so ranljive in imajo manjše možnosti zaposlovanja (starejši delavci, iskalci prve zaposlitve, bivši uporabniki drog, bivši kaznjenci, Romi, osebe s posebnimi potrebami, gibalno ovirane osebe, ipd). Poleg ustvarjanja delovnih mest pa je značilnost socialnih podjetji tudi opravljanje družbeno koristnih dejavnosti (socialni turizem, eko pridelava hrane, mladinsko delo, pravična trgovina, promocija zdravega načina življenja, ipd). Vse to pa opredeljuje Zakon o socialnem podjetništvu (oglejte si ga na tej povezavi), ki daje realne osnove za delovanje in predvideva tudi finančne spodbude, ki bodo omogočile, da bodo takšna podjetja resnično zaživela v Sloveniji.


Nekatere nevladne organizacije so uspele udejaniti pristop socialnega podjetništva.

Kako jim je to uspelo?

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje si je ob ustanovitvi postavilo cilj spodbujanje zaposlovanja in usposabljanja težje zaposljivih oseb že leta 1993. ÄŒlani Združenja ŠENT, uporabniki, svojci, prostovoljci in nenazadnje strokovni delavci aktivno razvijajo programe socialnega podjetništva. Pod okriljem Združenja trenutno deluje invalidsko podjetje, zaposlitveni centri in koncesionar na področju rehabilitacije invalidov. V dokumentarnem filmu predstavijo svoje delovanje. Zahvala za nastanek dokumentarca gre vsem sodelujočim in še posebej g. Gregor Megliču iz Studiomeg, ki je tenkočutno ujel v kamero vsakodnevni utrip zaposlenih v Šentovih pravnih osebah.

 

ŠENT - SOCIALNO PODJETNIŠTVO from Igor Flaka on Vimeo.