Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Xanax Ekstazi Kokain
objavljeno: 16. 09. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna xanax tabletka s flualprazolamom in ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani, kokain z višjo vsebnostjo levamisola na Gorenjskem

Ljubljana, 13. september 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani lažna xanax tabletka s flualprazolamom in ekstazi tabletka (rumeni Maybach) z visoko vsebnostjo MDMA, na Gorenjskem pa kokain z višjo vsebnostjo levamisola.

Lažna xanax tabletka s flualprazolamom

V Ljubljani je bila zaznana bela tabletka pravokotne oblike z zarezami in napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.

  

Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. S flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola

Vzorec kokaina, kupljen na Gorenjskem, je vseboval 27 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Uporabnik je poročal o grenkem okusu. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka rumeni Maybach z visoko vsebnostjo MDMA, (164 mg/tbl, masa celotne tabletke 342 mg). Tabletka predstavlja tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, pri katerem se tveganje za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA poveča.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###