Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Prenašaj sporočilo, ne virusa!

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Xanax in kokain
objavljeno: 13. 12. 2018

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna xanax tabletka in kokain z visoko vsebnostjo levamisola

Ljubljana, 13. december 2018 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka in kokain z visoko vsebnostjo levamisola.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax vsebuje snov klonazolam in ne snovi alprazolam, kot bi pričakovali. Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn.

Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

lažni Xanax tablete 

Slika 1: Bela tabletka z napisom xanax

To je že drugi zaznan primer lažne xanax tabletke, prvič je bila v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznana oktobra letos. Analiza vzorca belega prahu je pokazala, da poleg kokaina vsebuje tudi levamisol. Levamisol je sicer pogosta primes h kokainu, vendar je bila v tem vzorcu njegova vsebnost skoraj 40 %, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh pa lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij. Tako lažna tabletka xanax kot kokain sta bila v mesecu novembru kupljena v Ljubljani od preprodajalcev. Obe snovi naj bi se po poročanju uporabnikov prodajali širšemu krogu ljudi. Oba vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

Storitev anonimnega testiranja je na voljo v desetih info točkah NVO, v sedmih slovenskih mestih.

Seznam info točk NVO, ki zbirajo vzorce PAS za anonimno testiranje

###