Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Zastrupitve z GHB-jem
objavljeno: 02. 10. 2013

Opozorilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

VSE VEČ ZASTRUPITEV Z GHB-jem

Center za zastrupitve UKC Ljubljana in Policija opozarjata, da beležita vse več primerov zastrupitev z GHB-jem. Do zastrupitev prihaja zaradi zaužitja prevelikih količin te droge in sočasne uporabe alkohola. V nekaterih primerih pa je zastrupitev nastopila tudi zaradi nehotenega zaužitja te droge.

Ker se GHB najpogosteje nahaja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja, ga je zelo težko zaznati v pijači. Da bi se izognili nehotenemu zaužitju te droge, se svetujejo naslednji previdnostni ukrepi:

  • pred uživanjem pijače je treba preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta,
  • odsvetuje se uživanje pijač, ki jih nudijo neznane osebe, in pijač, iz že odprtih plastenk oziroma pločevink ,
  • kozarci s pijačo naj se ne pušÄajo brez nadzora na mizi ali kje drugje.

Več o GHB

GHB je sedativ, ki vpliva na centralni živčni sistem. Najpogosteje se pojavlja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja ter rahlo slanega okusa. Na črnem trgu se prodaja v majhnih stekleničkah, pa tudi v obliki prahu in kapsul. Uporabniki ga najpogosteje zaužijejo oralno. Učinki GHB-ja nastopijo v časovnem obdobju od 10-tih minut do ene ure po uporabi in trajajo okrog dveh do treh ur, pa vse do enega dneva.

Pri manjših dozah (0,5 -1,5 g) ima GHB podoben učinek kot alkohol: uporabnik je sprošÄen, vesel in družaben, ima željo po poslušanju glasbe, plesu in pogovarjanju. Večje doze povzročijo vrtoglavico, motnje ravnotežja, slabost in slabo počutje. Pri predoziranju (več kot 2,5 g ali kombinacija z drugimi drogami, alkoholom) nastopijo slabost, omotičnost in zaspanost, ki se pogosto stopnjuje vse do kome, krčev, upočasnjenega pulza, počasnega in plitvega dihanja ter smrti. Med prebujanjem so zastrupljenci pogosto agresivni, zmedeni in bruhajo.

Ukrepanje ob zastrupitvi

Nezavestnega zastrupljenca moramo položiti v bočni položaj, da preprečimo aspiracijo želodčne vsebine. Zastrupljenca z zoženo zavestjo in plitkim dihanjem moramo ves čas spodbujati z zunanjimi dražljaji, npr. z govorjenjem, dotikanjem in izzivanjem bolečine.

Zastrupljencem z GHB moramo čim hitreje vzeti vzorce urina in krvi za toksikološko analizo in jih poslati na Inštitut za sodno medicino v Ljubljani, saj lahko zastrupitev z GHB dokažemo le s plinsko ali tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo.

Sočasna uporaba z drugimi drogami

Mešanje GHB-ja z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol, heroin in pomirjevala, saj se učinki seštevajo in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

Opozorilo

Ob tem je treba opozoriti, da se GHB uporablja tudi kot droga za posilstva, saj povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zaradi česar se žrtve dogodka ne spominjajo. V primerih zlorabe GHB v kriminalne namene je posebno pomembno, da ob pregledu žrtve v urgentni ambulanti čim hitreje vzamemo vzorec urina in krvi za toksikološko analitiko in potrditev zastrupitve, saj je to zelo pomembno za kasnejše sodno preganjanje storilcev.

V primeru da pride do zastrupitve, je treba čimprej na pregled k zdravniku, poleg tega se svetuje tudi, da se informacije o tem dogodku posreduje na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali Policije (lahko se poda tudi e-prijava).

###