Novo na strani
 

 
Slika strani
 

Avtor karikature je Dragan Skrt

 
EMCDDA
 

powered by Surfing Waves

 
Prispevajte 0.5%
 

 
Nabor besed
 

Poleg iskanja na straneh spletne strani društva Svit, si lahko ogledate tudi nabor besed iz vseh strani svit-kp.org.

 
Zemljevid strani
 

 
Pišite nam
 

Za vprašanja, nasvete ali morebitne pripombe, smo dosegljivi vsak dan 07- 14 na naslovu Ljubljanska 6, Koper, po telefonu 05-626-00-11 ali po emailu drustvo_svit@t-2.net


Slike iz Svitovega foruma

 
Facebook všečki
 

 
Koledar
 

 
Arhiv
 

Objavljeno pred leti
Obvestila starejši od pol leta

 
Kontakt
 


Naslov: Ljubljanska cesta 6, p.p. 1052,
Strokovna vodja: 064-150-070 (Petra N)
Terensko delo: 031-296-930 (Samo N.)
DZD: 064-150-014 (Maja F.)
Pisarna: 064-233-998
Email: drustvo_svit@t-2.net

 
Zelo čist amfetamin
objavljeno: 19. 08. 2019

                            Stigma

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist amfetamin v Mariboru

Ljubljana, 2. avgust 2019 - V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan zelo čist amfetamin oz. spid z vsebnostjo 95,4 %.

Zelo čist amfetamin

V Mariboru je bil zaznan vzorec zelo čistega amfetamina z vsebnostjo 95,4 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, vsebnost amfetamina niha in znaša med 5% in 25 %. Višja čistost amfetamina namreč pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos že pri eni dozi. Vsebnost amfetamina 95,4 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje je lahko tudi smrtno. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.